Automatizace s portálovým nakladačem CMZ zkracuje prostoje při nakládání a vykládání krátkých i dlouhých dávek - Newtech

Technický týdeník 17/22

CMZ nabízí rozsáhlé možnosti automatizace pro eliminaci neproduktivních časů manuálního upínání dílů, odběru hotových obrobků a pro úsporu pracovní síly.

Díky řadě portálových nakladačů GL6, GL20 a GL100 jsou k dispozici široké možnosti automatizace CNC soustruhů od nejmenších součástek až po díly o hmotnosti 100 kg. Nejnovější provedení portálového robotu GL-100 vyvinula společnost CMZ tak, aby bylo možné automatizovat nejen nakládání běžných dílů, ale i delších, mnohem těžších součástí. Tato nová modernizace zvyšuje produktivitu CNC soustruhů s většími možnostmi než kdykoli předtím.

Urychlení manipulace s těžšími díly

Dvojité chapače portálového robotu GL-100 zvyšují zvedací kapacitu až na dva díly po 50 kg, čímž se přizpůsobují požadavkům trhu na zvyšování kapacity automatizovaného nakládání těžkých dílů. Použití tohoto řešení spolu s různými typy zakladačů součástí, které jsou k dispozici u společnosti CMZ, umožňuje přesné a rychlé zakládání a vykládání těžších dílů. Konkrétně workstocker na polotovary model WS-280x400x14 umožňuje stohování dílů do 14 plně automatizovaných rotujících palet.

Pro každý výrobní proces existuje určitý typ portálového nakladače, a pokud nelze použít standardní provedení, je firma CMZ připravena přizpůsobit automatizaci potřebám výrobního procesu zákazníka.

Historicky firma CMZ zkonstruovala řadu zákaznických řešení pro manipulaci různých druhů součástek, čímž získala rozsáhlou zkušenost pro pokrytí většiny požadavků zákazníků na nejrůznější způsoby automatizace.

Efektivní, nenáročné přípravy i malých sérií

Celá řada portálových nakladačů se velice snadno programuje a ovládá. Pro roboty existuje konverzační programovací systém, který umožňuje velmi rychlou změnu vyráběných dílů. Programování je intuitivní a jednoduché, protože software minimalizuje množství informací, které musí uživatel zadat, a cyklus tak snadno a rychle funguje ve všech případech. Nenáročnost přípravy pak umožňuje efektivně využít nakladače i pro malé výrobní dávky.

Ve srovnání s antropomorfními roboty jsou portálové nakladače levnější, ergonomičtější, mnohem snadněji se programují a jsou mnohem rychlejší. Portálové roboty jsou nejlepším spojencem uživatele, pokud jde o zvýšení produktivity a využití stroje a nezáleží na tom, jestli pracujete s přírubami, nebo hřídelemi.

Ať už ve výrobním procesu používáte obráběcí stroje pro příruby, pro hřídele, speciální řešení, nebo potřebujete zvýšenou kapacitu palet, pro všechny tyto procesy je společnost CMZ schopna najít automatizační řešení podle vašich požadavků.

CNC soustruh série TD + GL100 + 2xWS280

CNC soustruh série TA + GL6

CNC soustruh série TTL + GL20 + WS700