CMZ dvouvřetenové CNC soustruhy řady TTS - Newtech

Technický týdeník

Závěrem minulého roku uvedla firma CMZ na trh řadu výkonných vícevřetenových soustružnických center TTS pro práci z tyčového materiálu.

Stroje TTS jsou nejmenšími modely v CMZ sortimentu vícevřetenových soustružnických center a jsou k dispozici ve čtyřech velikostech podle průměru vstupního materiálu 38, 46, 52 a 66 mm.

Přesnost, opakovatelnost, spolehlivost a výkon

Ideální jsou pro obrábění složitých soustružených a frézovaných dílů. Je to dáno jejich přesností, opakovatelností a spolehlivostí a také výkonnými poháněnými nástroji, které jsou schopné pracovat na maximální výkon bez časového omezení. To vše znamená, že stroje jsou obzvláště vhodné pro velkoobjemové obrábění dílů z tyčí. Integrace vřeten navíc usnadňuje další soubor technických charakteristik podporujících optimální výkon a produktivitu.

Variantně jsou stroje koncipovány s jednou nebo dvěma 24polohovými revolverovými hlavami, které se hydraulicky zpevňují pomocí křivkových spojek velkého průměru tak, aby byla zajištěna vysoká stabilita a přesnost. Každá hlava je vybavena dvěma motory, které působí nezávisle a zajišťují vysokou míru manévrovatelnosti i obráběcího výkonu. První motor umožňuje rychlé indexování nástrojových pozic 30° za 150 ms a 180° za 440 ms. Druhý motor pohání nástroje rychlostí až 12 000 ot/min (13 kW, 26,8 Nm). U obou revolverů je k dispozici zdvih osy Y v rozsahu ±31 mm. Skutečnost, že revolvery jsou kompletně chlazeny olejem navíc umožňuje nepřetržitou práci v maximálních otáčkách.

Hlavní vřeteno i protivřeteno jsou vybaveny výkonnými integrovanými synchronními motory. Jejich charakteristiky byly vybrány s cílem dosáhnout maximální výkonnosti a produktivity při obrábění. Vřetenové motory s vysokým krouticím momentem zkracují dobu akcelerace na polovinu. Např. TTS-46 dosáhne 5 000 ot/min za 1,75 s. Osa vřetena odolává nadměrnému ohřevu díky tomu, že rotor synchronního motoru je permanentním magnetem zabraňujícím nekontrolované cirkulaci proudu, která by jinak mohla způsobit nežádoucí zahřívání. Vysokou tepelnou stabilitu dále zajišťuje olejové chlazení synchronního motoru i ložisek. Zvýšená tuhost, přesnost a trvanlivost vřeten jsou podpořeny schopností válečkových ložisek poskytovat vysoké tlumení proti vibracím i extrémní odolnost proti nárazům.

Tři nástroje současně

Jednou z možností soustruhů TTS s pevnou hlavou je využití koníku připojeného k protivřetenu s rozjezdem v osách X a Z. TTS umožňuje začlenění koníku nad nebo pod vřeteno. Práce s protivřetenem posunutým pod hlavní vřeteno výrazně snižuje riziko vzájemné interference obou revolverů a vřeten, a usnadňuje programování i seřízení. Možnost práce s koníkem navíc znamená, že stroj může dokončit díl v protivřetenu, zatímco mezi hlavním vřetenem a koníkem probíhají jiné operace.

Tříkanálové CNC řízení stroje umožňuje současný běh tří programů s odpovídajícími korekcemi. Protivřeteno (osy X3 a Z3) může pracovat ve třetím kanálu CNC ve složeném režimu s horní a dolní revolverovou hlavou. Další možností je práce se dvěma revolvery a třemi CNC kanály, což poskytuje flexibilitu při programování více aplikací, které využívají tři nástroje současně.

Mezi výhody možnosti využívat tři nástroje tímto způsobem patří současné vrtání pomocí dvou vřeten bez omezení programování a dále možnost soustružit libovolný tvar v pomocném vřetenu, zatímco stejná revolverová hlava pracuje na hlavním vřetenu. Zmíněná konstrukční řešení si kladou za cíl výrazné zkrácení cyklového času obrábění.

Jednoduchost a rychlost

Stroje řady TTS mohou být považovány za konkurenci strojů s pohyblivým vřeteníkem. Jejich seřízení je však mnohem jednodušší a rychlejší.

Osy X3 a Z3 na tomto dvouvřetenovém CNC soustruhu nabízejí řadu možností obrábění:

  • pracovat s protivřetenem posunutým mimo střed,

  • pracovat s koníkem,

  • obrábět se dvěma revolvery na stejném vřetenu,

  • řezat současně třemi nástroji (superponované obrábění),

  • vyvážené obrábění (balanced cutting) s nástroji v horní a spodní hlavě proti sobě,

  • oscilační obrábění (snadné lámání třísky) je k dispozici na obou revolverech a obou vřetenech,

  • obrábět dlouhé díly díky možnosti pojezdu protivřetena v ose X.

Stroje řady TTS se svými charakteristikami řadí mezi špičku v oblasti strojů s více vřeteny a revolvery a možná v některých oblastech nastavují i novou základnu pro porovnávání výkonnosti a produktivity.

Galerie